Bryt segregeringen

Allas rätt till bra skola

”Var tredje elev misslyckas i skolan. Fortsätter utvecklingen har den svenska skolan slagit ut en halv miljon ungdomar fram till 2029” – varnar Lärarnas riksförbund

35 000 ungdomar i varje årskull lyckas inte med skolan och riskerar hamna i arbetslöshet och utanförskap, varnade Lärarnas riksförbund med ett år kvar till valet i september 2017.

Vad vi ser är resultatet av en lång period av nedskärningar, skolnedläggningar, segregering och framväxten av vinstdrivande privata skolor.

Skolan bygger framtiden. Allas rätt till en bra skola är en grundläggande rättighet i ett rättvist samhälle. Rättvisepartiet Socialisterna har alltid varnat för och tagit strid mot utvecklingen av dagens ekonomiskt segregerade skola där elever med störst behov slås ut och där skolresultaten sjunker.

Göteborg avslöjar tydligt att det inte finns några större skillnader på socialdemokratiskt styrda kommuner eller Alliansens. I Göteborg har Social-demokraterna med stöd av Vänsterpartiet och Miljö-partiet stängt skolor, ökat barngruppernas storlek och ökat pressen på lärare, pedagoger och rektorer.

Högerns politik med “fria skolvalet” och marknadstänk har skapat en segregerad och otrygg skola. Stora klasser, brist på lärare med rätt utbildning och resursbrist gör att allt för många går ut med icke godkänt. Haninge hamnar som så många gånger förut på bottenplaceringen 249 av 290 kommuner i Lärarförbundets skolranking. Nu vill kommunstyret i Haninge – S, C och MP – och även M, KD och SD ha stordrift i grundskolorna i Handen. Vi säger nej! Skolor i närområdet är viktigt för lokalsamhället. Fler elever kräver fler skolor.

2015-2016 skakades Luleå av en proteströrelse ledd av föräldrar, skolpersonal och barn. Från start spelade Rättvisepartiet Socialisterna en nyckelroll i kampen mot stordriftsprojektet ”Framtidens skola” som samlade tusentals i karnevalståg, skolstrejk och kampanj för folkomröstning.

Protesterna räddade skolorna i Vitå, Klöverträsk, samt högstadie- och förskolor från nedläggning – och visade att det går att bygga en motkraft till kommunledningen.

Ändå la Socialdemokraterna, med hjälp av Moderaterna och Landsbygdspartiet ned Svartöstadsskolan och Kläppenskolan. Fler skolor och förskolor hotas. Redan drabbas barn och personal när barnpengen minskats med argument om ”stordriftsfördelar”. Upphävs inte ”Framtidens skola” blir 500 elever per skola och 6-8 avdelningar per förskola det nya normala. Genom att maximera antal barn på så lite personal och lokaler som möjligt vill kommunledningen utnyttja arbetskraften hårdare. Stordriften drivs igenom istället för att lösa lärarbristen!

Bara stora satsningar på arbetsmiljön och lönerna kan stoppa flykten från läraryrket. Det kräver strid för resurser efter behoven i skola och förskola – för mindre klasser/grupper, särskilt stöd till alla barn som behöver det (t ex barn med neuropsykiatriska funktionshinder och nyanlända), mer tid till pedagogik istället för administration och bedömande.

Skolan ska ägas demokratiskt av samhället och inte av riskkapitalister som vill maximera vinst genom att dra ned på personal, stödundervisning, lokaler, och utemiljö samt försätta sig själva i konkurs när vinsterna hotas eller minskar.

Nej till ”fria skolvalet”. Det finns ingen valfrihet i att skolor slåss om elever som varor på en marknad eller att problem i skolorna mörkas för dess rykte eller att politiker lägger ned skolor i förorter och landsbygden.

RS fortsätter samla motstånd mot nedskärningar och nedläggningar (till skillnad från Vänsterpartiet som aldrig bygger rörelser och på sin höjd röstar nej i fullmäktige). Vi deltar i samordningsgruppen Hela kommunen ska leva och lära och i andra initiativ som förskoleupproret #pressatläge.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpade mot nedläggningen av Jordbromalmsskolan och vi kräver ett högstadium i Jordbro, Haninge. Vi protesterade mot att Komvux på teoretisk nivå lades ner i år. Men det behövs stora protester för att påverka. Det visade vi 2005 när skollunchavgifterna på gymnasiet stoppades genom skolstrejker, bojkott och annan kamp liksom 2007 när 100 lärarjobb räddades. Det är dags igen.

RS kämpar för:

  • Allas rätt till bra skola i sin närmiljö – stoppa stordriftsplaner
  • Ökad personaltäthet i skola: Max 20 elever/klass
  • Förskola: Max 15 barn per storbarnsgrupp & 10 barn per småbarnsgrupp på tre heltidstjänster
  • Stoppa lärarflykten – förbättra arbetsvillkoren och höj lönerna
  • Särskilt stöd till alla barn som behöver. Fler fritidsledare, elevvårdspersonal och resurspersonal
  • Nej till friskolor och vinst på barnens bekostnad
  • Nej till skolval som leder till segregering. Allas rätt till bra utbildning
  • Upprustad förstatligad skola under demokratisk kontroll av personal, föräldrar och elever

Kommentera

Tema av Anders Norén