antirasism, asyl

Låt flyktingarna stanna

Med omsvängningen 2015 har S-MP-regeringen med stöd av högerpartierna i praktiken tagit bort rätten till asyl med oerhört lidande som följd. Det innebär bland annat att traumatiserade ungdomar som varit på flykt i hela sitt liv med tvång och för miljontals kronor ska skickas till Afghanistan, som räknas som världens näst farligaste land, där de oftast inte har några släktingar.

Nu vill S göra den ”tillfälliga” politiken permanent. Det handlar varken om “systemkollaps” eller “ordning & reda”. Sverige har resurser så det räcker och blir över för att hjälpa de som söker skydd. Utvisningspolitiken är en murbräcka för att driva hårdare högerpolitik mot fler grupper – mindre till sjuka, löntagare (t ex strejkrätt och pensionsålder) och LSS; mer till militär, polis och vinstintressen.

Ung i Sverige blåste med sin sittstrejk 2017 liv i solidaritet och motstånd över hela landet. Sittstrejker, landsomfattande protestdagar och skolstrejk utmanade regeringens splittringspolitik. Den nya chansen till uppehållstillstånd (”nya gymnaisielagen”) för studier/arbete är ett resultat av protesterna (trots att den inte alls är nog och nu kanske stoppas av domstolarna!). RS deltar fullt ut i kampen.

RS kämpar för:

  • Stoppa utvisningarna till krig & förtryck
  • Amnesti för alla på flykt i Sverige.
  • Återinför asylrätten – permanenta  uppehållstillstånd, familjeåterförening.
  • Riv EUs mur: säkra vägar för flyktingar
  • Gemensam kamp för asyl, arbete, bostäder, och välfärd åt alla.
  • Ingen bas för NATO i Norrbotten /Sverige – global kamp mot krig och imperialism.

Haninge

Hanna Tadesa torterades i hemlandet Etiopien, Laziz Sharifov tillhörde “fel” etnisk grupp i Kazakstan, Ntobuah Julius Mvenyi kämpade för regionalt självbestämmande i Kamerun och Ayman Adel Amin tog kampen mot diktaturen i Sudan. Detta är fyra flyktingar som tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge tagit kamp och fått asyl. Det senaste året har vi givit stöd till två skolstrejker mot utvisningar till Afghanistan på Riksäpplet.

Luleå

Tillsammans med Låt oss Leva/Kraftsamling m fl har RS fått igenom att unga på flykt får bo kvar i Luleå under asylprocessen. Vi har understött Låt oss Levas skolstrejker mot utvisningar under hela senaste året. I Boden finns en lång tradition av asylkamp. En av alla protester vi deltagit i var för asylsökande vid Piteå havsbad mot att de flyttas runt som varor flera gånger om året.

Göteborg

 

Över landet

Rättvisepartiet Socialisterna är aktiva mot utvisningar överallt där vi finns. I Borås, Sundsvall, Östersund, Stockholm mfl har vi drivit många fall. Som aktiva i Asylkampanjen 2016 försökte vi stoppa den nya hårda asyllagen och lämnade bland annat in 14 000 namnunderskrifter.

 

Kommentera

Tema av Anders Norén