Göteborg, Haninge, Luleå, Sverige

Organisering och kamp lönar sig

Tillsammans med anställda, fackliga, elever & boende har
Rättvisepartiet Socialisterna åstadkommit både små
& stora saker

HANINGE

2005: Skollunchavgiften på gymnasiet avskaffas efter skolstrejker och kamp
2007: 100 lärarjobb räddas & Handens äldreboende får taklyftar
2009: Betygsliknande omdömen i förskoleklass tas bort
2012: Privat vårdbolag ansvarigt för dödsfall kastas ut från arresten
2013: Krav på kollektivavtalsvillkor införs i privat hemtjänst
2015: Landets värsta slumvärd tvingas bort från Jordbro
2016: Beslut om krav på kollektivavtalsvillkor i färdtjänst
2017: Nybysjöskogen & Söderbyskogen räddas

GÖTEBORG

Bostadskampen: De tidigare vanskötta lägenheterna på Bredfjällsgatan och Gropens gård kommunaliserades, Stopp för utförsäljning av 450 lägenheter i Hammarkullen, Renoveringar utan hyreshöjning, Stopp på utförsäljning av 289 lägenheter i Rannebergen

Antirasism: Kampen mot nazismen har en lång historia men Heden 30 september 2017 står ut som den viktigaste segern de senaste åren då 20 000 Göteborgare och antirasister från hela landet samlades mot NMRs planerade hatmarsch rakt igenom staden. Rättvisepartiet Socialisterna var en av organisationerna som kallat på protesten, vi hade kampanjat på skolor, arbetsplatser och bostadsområden i flera veckor och på plats ledde vi en marsch fram till den parkeringsplats där nazisterna samlats och den antinazistiska blockaden gjorde att polisen inte kunde släppa fram dem.

Rätt att simma: Rättvisepartiet Socialisternas kamp har sedan förra valet resulterat i  att Hammarbadet räddades, Gratis simskola infördes i Göteborg, Gratis inträde på kommunala simhallar för barn, ungdomar och pensionärer, Löfte om simhall till Kortedala – Bergsjön, Möjlighet till gratis simskola i hela landet.

LULEÅ

Vård och omsorg: Med marscher, massmöten, debatter har RS kämpat med vårdpersonal mot delade turer – som stoppades delvis. Idag arbetar vi för förnyad kamp för mer resurser och bättre villkor, bland annat med En Annan Vård Är Möjlig.

Skolor och förskolor: I den massiva kampen mot “Framtidens Skola” spelade RS en nyckelroll. Totalt räddades fyra skolor och ett antal förskolor från nedläggning. På bilden protest vid Barn- och Utbildningsnämndens möte i februari 2016.

Asylkamp: Tillsammans med LåtossLeva/Kraftsamling m fl har RS fått igenom att unga på flykt får bo kvar i Luleå under asylprocessen. Här skolstrejk mot utvisningarna 12/12.

2018 – Tillsammans med föräldrar pressade RS fram en
upprustning av skolgården på Örnässkolan.
2017 – Ställt krav efter korruptionsskandalen inom Stads-
byggnadsförvaltningen vilket bidragit till nya hårdare riktlinjer och kontroll.
2016 – RS motion om tillgång till icke-könade toaletter och enskilda omklädningsrum genomfördes. Sen RS valdes in i kommunfullmäktige 2002 har vi lagt förslag om kvinnohus, bekämpande av sexuella trakasserier, mäns våld mot kvinnor, HBTQ-förtryck. Vissa har införts men saker som kostar
pengar, t ex fler kuratorer, har fått nej.
2015 – Tillsammans med Ett Luleå För Alla m fl: RS deltog i att tvinga fram åretrunt-boende för hemlösa. Beslutet revs upp året efter av alla partier utom RS.
2002-2016 – Tillsammans med Svartöstadsborna: räddat hus från rivning, räddade skolan 2002, stoppat utförsäljning av Folkets Hus Blackis.
2013 –  Vikariepool i förskolan för att åtgärda vikariebrist infördes på RS förslag.
2012  – Meddelarfrihet för anställda hos privata företag som gör jobb åt kommunen införs på RS förslag.
2014, 2007, 2003 –  Tillsammans med anställda: Mobilisering mot privatiseringar – lokalvård, parkförvaltning, transporter, hamnen mm. 2017 beslutades om total återkommunalisering av lokalvården i skolorna.
2011 –  Deltog i kampen som gav stopp för utvisningar
till Syrien.

Kommentera

Tema av Anders Norén