allemansrätt, rätt att simma, ungdomsgårdar

Plånboken ska inte avgöra fritiden

”Kulturlivet mäts inte i hotellnätter”

Det var rubriken på en debattartikel av 33 kulturarbetare 2015, efter att Niklas Nordström i Luleå bjudit sina direktörsvänner på ”kulturhelg” för 400 000 kr, bland annat med besök i Luleå Hockeys VIP-loge.

Luleå

När Kulturens Hus skulle byggas var opinionen stark mot ett ”elittänk” vilket bidrog till en mer folklig inriktning. Med Niklas Nordström vid makten ses kulturen mer som ett sätt att smörja näringslivet och göra Luleå ”attraktivt” för ”investerare”.

Kommunens PR-byrås reklamfilm för årets ”Pride on Ice” var ett uttryck för samma synsätt – Pride-kampen och HBTQ-förtrycket avpolitiserades för att ”sälja” Luleå.
S-ledningen har placerat kulturen i en lobbyistsoppa där “rätt” kontakter ger kommunkontrakt. T ex fick Nordströms kompis Troy Campbell 200 000 kr för en förstudie om samarbetet med Austin.

De som inte rättar in sig i ledet hotas. Konstnären Kornelia Wallers jobb på kommunfinansierade Skådebanan hotades efter att hon gjort en satirteckning av Nordström. Elisabeth Rosenbrandts kritik av gratisspelningar ledde till förtäckt hot om indraget bidrag, något som senare blev verklighet när Musikens Makts bidrag frös inne. En proteststorm lyckades därefter vinna tillbaka bidragen till Musikens Makt.

 

Simkunnighet ska inte vara en klassfråga

Göteborg

Rättvisepartiet Socialisternas kamp i Göteborg har sedan förra valet resulterat i:

  • Hammarbadet räddades
  • Gratis simskola infördes i Göteborg
  • Gratis inträde på kommunala simhallar för barn, ungdomar och pensionärer
  • Löfte om simhall till Kortedala – Bergsjön
  • Möjlighet till gratis simskola i hela landet

Barn och ungas bristande simkunnighet har uppmärksammats i flera år av Rättvisepartiet Socialisterna. För att driva opinion i frågan startade RS medlemmarna Kristofer Lundberg och Carolin Holmgren projektet Rätt att simma under parollen Simkunnighet ska inte vara en klassfråga.

Sedan 2012 har vi drivit gratis simskola i Hammar-badet fram till dess att badet stängdes tillfälligt för renovering efter att en offensiv kamp hindrat politikerna att stänga ned badet.

Simkunnighet och behovet av fler badhus har blivit en prioriterad fråga i kommunen sedan Rättvisepartiet Socialisterna inledde arbetet.

Till exempel inledde kommunen en ”Badutredning” till vilket RS uppmanade att badhus bör byggas i Kortedala-Bergsjön samt i Biskopsgården som har en liknande situation som Angered.

Haninge

RS vill bevara kulturlandsskap och kulturhistoriska platser. RS var en del av motståndet mot den nu stoppade bilvägen genom Kulturparken i Handen och mot privatisering och avstyckning av tomter på Huvudskär i ytterskärgården 2013. Vanliga arbetares arrenden skulle tagits bort, allmänheten nekats tillträde och de gamla fiskebodarna ersatts av privata lyxhus i glas och betong. Men kampen vann.

Idag vill vi skydda Åbygården och Klockargården i Västerhaninge från exploatering och vi tar strid mot bergtäkt i det hästtäta landskapet i Ekeby utanför Tungelsta.

Haninges styrande politiker för ett krig mot ungdomars fritid. 2015 stod striden om Lakeside med protester som RS gav stöd till. Men det nybyggda ungdomshuset lades ner och verksamheten splittrades upp. Med ytterligare nedläggningar som följd. Jordbrogården var landets mest prisade verksamhet för barn med funktionsnedsätting – innan den också splittrades upp och verksamheten slogs i splittror.

Haninge satsar betydligt mindre pengar på ungdomars fritid än t ex Stockholm. Nyligen har bidragen till många föreningar sänkts. Trots skärgården finns ingen egen kolloverksamhet.  Avgifterna till kulturskolan är betydligt högre i Haninge än i Stockholm.  Avgifterna borde vara så låga att alla har råd och verksamheten även omfatta idrott så att alla har råd med t ex fotboll och ridning.

En annan viktig fråga i Haninge är Jordbro Kultur och föreningshus. I och med att centrum är fallfärdigt och måste byggas om hotas de nuvarande lokalerna för kulturhuset, gamla Jordbromalmsskolan. Rättvisepartiet Socialisterna kräver att ett nytt påkostat Kulturhus byggs i samråd med föreningslivet. Det måste vara så pass stort och lämpligt att alla föreningar får plats och kan bedriva sin verksamhet, till hyror som alla föreningar har råd med.

Kommentera

Tema av Anders Norén