Nej till Nato, samernas rätt

Stoppa militariseringen

Under tre veckor i september 2017 genomfördes Aurora 17, den största militära övningen på svensk mark sedan 1993 till en kostnad av 583 miljoner kronor. Gotland, Göteborg, Stockholm och Mälardalen blev  centrala platser i detta krigsskådespel.

Närmare 20 000 soldater deltog , däribland Internationella förband från flera Natoländer, däribland USA. Övningen var en del i en omfattande propaganda-kampanj för militär upprustning samt ett led i den svenska Natoanpassningen.

Svensk militär övar regelbundet med Natotrupper som vid Artic Challenge Excercise, ACE, i norra Sverige, Norge och Finland. Natoanpassningen har sedan fortsatt.

Värdlandsavtalet mellan Sverige och Nato innebär att regeringen kan bjuda in ett Natoland att upprätta baser här eller att Natoländer kan begära svenskt stöd vid krig mot ett annat land och därmed dra in Sverige i krig på Natos sida.

Rättvisepartiet Socialisterna deltog som arrangörer i protesterna mot Aurora 17, Värdlandsavtalet och Natoanpassningen vilket samlade 5 000 deltagare.

Samtliga allianspartier kräver exempelvis att Sverige går med i Nato. Sveriges regeringar har redan fört landet närmare Nato även genom att delta i Natos krigsaktioner, som Afghanistan och Libyen.

Anpassningen till krigspolitiken går emot folkmajoritetens vilja. Nato är inget annat än den ledande imperialistiska krigsalliansen, där den politiska ledningen i medlemsländerna spelar en direkt reaktionär roll i att bevara ett samhälle som för med sig fattigdom, krig och förtryck.

Det skulle kosta 15 miljarder kronor att avskaffa barnfattigdomen, vilket är mindre än vad regeringen har gett militären i ökat anslag sedan man kom till makten 2014. ”Mellan åren 2014 och 2020 ökar försvarsutgifterna med 24,7 procent. Det är ett rejält trendbrott och ett uppbrott”, skrev försvarsminister Peter Hultqvist ifjol.

Samerna har fått nog av förtrycket

Den samiska delen av befolkningen drabbas hårt när skogs- och gruvnäring och militarism allt mer tar över markerna, men också när rasister hetsar mot alla som är “annorlunda”. Rättegången om rådigheten över marken för Girjas sameby har satt ljuset på statens rasism, men också den månghundraåriga diskrimineringen av icke-renägande  samer. RS står för gemensam kamp – samer och övrig lokalbefolkning – mot de stora skogs- och gruvbolagen samt staten som vill sälja tillgång till marken till krigsövande stormakter.

Det behövs en kämpande miljörörelse, både lokalt och globalt. Unga samer har visat vägen med förnyad kamp, t ex mot vansinnig kapitalistisk spekulation som gruvan i Gállok.

RS kämpar för:

  • Samer & övrig lokalbefolkning behöver kämpa tillsammans – rätten till markerna ska avgöras lokalt.
  • Inga gruvor utan ja från berörda – gemensamt ägd, demokratiskt styrd gruvindustri.
  • Nej till svenskt Natosamarbete och medlemskap
  • Stoppa vapenexporten. Förstatliga krigsmaterielindustrin under löntagarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandla till civil produktion
  • Nej till krigspropagandan, terrorlagar och övervakningshysterin
  • Skrota kapitalets krisande EU och EMU – för arbetarnas Europa
  • Enad, global kamp mot militär upprustning och imperialismens plundringar och krig

 

 

Kommentera

Tema av Anders Norén