riv upp privatiseringarna, välfärden

En annan vård är möjlig

Krisen i välfärden märks överallt: Skolor läggs ned, vårdköerna förvärras, kvinnor som ska föda tvingas åka många mil och anhöriga rycker in i äldreomsorgen. “Välfärdskapitalisterna” dammsuger skattemedel till privata vinster – priset är sämre arbetsvillkor och nedskärningar. Samtidigt visar miljardslöseriet på Nya Karolinska hur politikerna låtit sina finansvänner salta räkningar på enorma belopp.

Storföretag och högerpolitiker slåss för att bolagen ska få behålla miljardvinsterna. Vi kämpar för att stoppa privata vinster inom välfärden och riva upp det riggade upphandlingssystemet. Rättvisepartiet Socialisterna stödjer BB-ockupationen i Sollefteå och deltar i vårdkampen landet runt.

RS kämpar för:

  • Stoppa nedskärningarna! Kraftigt ökade resurser för ökad personalbemanning, bättre arbetsvillkor och högre löner.
  • Riv upp privatiseringarna & kasta ut riskkapitalisterna från vård, skola, omsorg – återta i offentlig regi. Välfärden ska styras demokratiskt tillsammans med anställda, brukare, anhöriga & föräldrar
  • Avskaffa delade turer. Ersätt TimeCare med personalens demokratiska schemaplanering där brukarnas behov och personalens välmående står i centrum.
  • 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.
  • Bygg ut välfärden efter behoven – minst 200 000 nya välfärdsjobb i Sverige
Företag lurade anställda och Haninge kommun

Rättvisepartiet Socialisterna hade flera träffar med anställda på det privata hemtjänstföretaget Evidensia AB som vittnade om usla arbetsvillkor och trakasserier. Företaget lurade kommunen på skattemedel, de äldre på beviljade biståndstimmar och de anställda på löner. De anställda slog larm till kommunen som vägrade agera. Då vände de sig till Rättvisepartiet Socialisterna som krävde att kommunen skulle polisanmäla Evidensia och ersätta de anställda på de löner som inte betalats.

 

Politikerna i Luleå och Norrbotten planerar för mer nedskärningar

Vården är i kris med långa köer och stora brister. Socialdemokraterna (S) i Luleå och S-V-MP-styret i Region Norrbotten skyller på brist på personal, men vill inte att vi ställer frågan varför? Åratal av nedskärningar, försämrade villkor, omorganisationer ovanför personalens huvuden, nya arbetsuppgifter utan mer tid till fortsatt låga löner har gjort att många lämnat vårdyrkena.

Enda sättet att vända utvecklingen är med förbättrade arbetsvillkor och en rejäl höjning av lönerna. Men Region Norrbotten planerar ytterligare nedskärningar och i Luleå kommun har S beslutat att skära ned 170 miljoner 2017-2020.
Var tionde patient läggs nu in som ”överbelagd” eller ”utlokaliserad” i Region Norrbotten. I den marknadsanpassade vården ska allt mätas och dokumenteras men sällan är patientens behov i fokus.

Regionpolitiker försöker ofta ställa inland mot kust men vården är på bristningsgränsen överallt. Borgarnas och Sjukvårdspartiets alternativ är mer privatiseringar men stafettläkare och miljardrullningen till Nya Karolinska visar hur det blir ännu sämre och dyrare.

För att tillfredsställa politikernas nedskärningskrav försöker chefer dra ned på bemanning och tvinga personalen till mer ”flexibilitet” – alltså
sämre villkor. Schemasystemet TimeCare har allt mer blivit en strypsnara som skapar konflikter bland anställda, begränsar deras fritid och kontroll över sina liv.

Kommentera

Tema av Anders Norén