Stoppa nazistvåldet

Ta kamp mot rasismen

Det är inte bara de ökade klyftorna som drar isär Sverige: S och M genomför idag det som SD sa för fyra år sedan och SD drar ännu längre högerut – rasismen ökar. Den hårdare politiken mot flyktingar gynnar nazister och triggar till rasistiska våldsdåd. Det är dags att organisera sig för att sätta stopp för rasism och splittring.

Kamp mot nazism och rasism i alla former är en nyckelfråga för Rättvisepartiet Socialisterna. Från 30 november i Kungsträdgården 1991, till Kärrtorp 2013 och Göteborg förra året har vi alltid försökt bygga stora nätverk mot rasism och nazistiskt våld.

Den 30 september 2017 gick 20 000 man ur huse mot den nazistiska terrororganisationen NMRs planerade marsch i Göteborg. Hamnarbetare, kommunalare, hyresgästföreningar och elever slöt upp och marschen kunde stoppades.

2016 var Moderaterna i Haninge i allians med rasistiska grupper för att stoppa flyktingboenden, vilket vi avslöjade och reste motstånd mot. I år är vi med och bygger nätverket Haninge mot rasism. Med Boden mot nazism sattes ett välordnat motstånd mot nazisternas försök att ta över första maj i år.

NMR som försöker etablera sig i Norrbotten är en liten men farlig rasistisk våldssekt som har som mål att krossa demokratin, arbetarrörelsen, mänskliga rättigheter och jämställdhet. RS vill samla fredliga välorganiserade massprotester för att skära av vägen för nazisterna varhelst de försöker gå framåt.

Rasismen är ett direkt hot mot alla som pekas ut som mindre värda. Varje år drabbas 100 000-tals av rasistiska hatbrott i Sverige. Människor med utländsk bakgrund utsätts för diskriminering vad gäller jobb, bostäder, utbildning och rättsväsende. Men rasism är också ett problem för alla som har intresse av att kämpa gemensamt. När vissa tvingas ta jobb med urusla villkor och fackföreningsrörelsen sviker splittras arbetarklassen medan de rika blir rikare.

Medborgarrättskämpen Malcolm X:s ord ”ingen kapitalism utan rasism” gäller än – rasismen sitter i ryggmärgen på kapitalismen, från koloniseringen av Sápmi till hetsen mot muslimer. Rasismen uppifrån handlar inte om att ”anpassa sig till opinionen” utan om att skapa opinion för ett hårdare samhälle. När också S och M delar upp folk i ”vi och dem” efter ursprung bekräftar de rasisternas världsbild, och plogar vägen även för nazister som är nästa på tur att bli ”normalt parti”.

Flyktingarna i Ung i Sverige visade vägen när de samlade till protester under parollen “Vi bygger landet”. En hand sträcktes ut till Sveriges arbetare och pensionärer, sociala rörelser och fackföreningar att gemensamt kräva höjda pensioner, bättre vård och ett stopp på nedskärningarna på LSS samt stopp på utvisningar.

För att stoppa rasisterna i riksdag och fullmäktige krävs rörelser för att stoppa den nedmontering av välfärdssystemen som såväl S som SD och övriga borgare är överens om. Socialdemokratins förborgerligande har öppnat upp för arbetarröster till Sverigedemokraterna trots att detta är ett utpräglad antifackligt högerparti. Rasismen kan bara utmanas på allvar genom att arbetare, unga, pensionärer kämpar tillsammans för gemensamt hopp om framtiden.

 

RS kämpar för:

  • Stoppa utvisningarna till krig & förtryck
  • Amnesti för alla på flykt i Sverige. Riv EU:s flyktingmurar
  • Inte en gata eller meter åt nazismen. Nazism ska aldrig normaliseras
  • Nolltolerans mot rasistiska, sexistiska och homofobiska trakasserier på arbetsplatser, skolor, på bostadsmarknaden, i kulturlivet och på fritiden. Aktiva fackföreningar – lokal organisering.
  • Stopp för politiker och statens stigmatisering av förorter. Nej till polistrakasserier och rasprofilering. Polisorganisationen ska vara lokalt förankrad i bostadsområdet och utbildad att motverka rasism och kvinnoförtryck
  • Rusta upp förorten genom verkliga trygghetsåtgärder. Gemensam kamp för asyl, arbete, bostäder, fungerande socialtjänst, bra utbildning, närservice och meningsfull fritid åt alla
  • För ett nytt kämpande socialistiskt massarbetarparti
  • Arbetarsolidaritet mot ökande nationalism – global kamp mot krig och imperialism

Kommentera

Tema av Anders Norén