Socialistisk feminism

Ta Metoo vidare – socialistisk feminism

En våg av nyuppväckt kvinnokamp sveper över världen. Argentina, Spanien, Iran, Irland, Polen och USA har stannats av megademonstrationer och strejker. I Sverige visade 65 Metoo-uppror med 60 000 vittnesmål på hur mäns våld mot kvinnor är en del av klasssamhälllet som överordnar män.

Under ett arbetsliv tjänar en man i Sverige i snitt 3.6 miljoner kronor mer än en kvinna. Kvinnor har mer slitsamma jobb, utför mest obetalt hemarbete och varje dag uppskattas 100 kvinnor våldtas i Sverige.

RS står för socialistisk feminism. Människan har byggt upp både könsmaktsordningen och klassamhället – och kan avskaffa båda. För det krävs kamp och organisering, riktat mot det kapitalistiska system som tjänar på och stärker förtrycket: vinst ur kvinnors lägre löner, på kvinnors kroppar, på gratis servande med barn, äldre och hemmet osv.

Det jäser på kvinnodominerade arbetsplatser – Förskoleupproret mot underbemanning och låga löner. Nätverket En annan vård är möjlig och BB-ockupationen i Sollefteå för vården. RS-medlemmar deltar och står för att ännu större kamprörelser behövs – ta Metoo ut på gatan!

Vi inspireras av våra systerorgansationer som Libres y Combativas i Spanien som varit med och ordnat flera kvinnostrejker med tiotusentals deltagare, ROSA och Socialist Party på Irland som genom år av kamp med den feministiska rörelsen var en del av att aborträtten vanns i folkomröstningen och i Brasilien och Polen med kvinnostrejker och masskamp, för att nämna några.

RS kämpar för:

  • Nolltolerans mot sexuella trakasserier. Trygga jobb, bra arbetstempo och demokratiska arbetsplatser. Fackföreningar som tar kamp mot alla trakasserier.
  • Genuspedagogik och hbtq-certifiering i skola, förskola, barnkultur och idrott.
  • Specialutbildade domstolar för sexbrott.
  • Utbildning och samordning mot våld i hederns namn
  • Rusta upp välfärden för alla – Avskaffa RUT.
  • Avskaffa löne- och pensionsgapet.
  • 100 procent i föräldraförsäkring.

Kommentera

Tema av Anders Norén