Fackföreningar som tar kamp

Trygga jobb – utan stress

Rättvisepartiet Socialisternas viktigaste bas är arbetsplatserna. Det är landets arbetare som får samhället att fungera.  Att vi haft en välfärd som gett trygghet åt många hade sin grund i en stark arbetarrörelse.

Men idag har Socialdemokraterna blivit ett kapitalistiskt parti som till och med
attackerar strejkrätten – arbetarnas verktyg för att kunna försvara sig och vinna segrar. RS medlemmar jobbar för att facken ska bli kamporganisationer igen.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer arbetsplats- och facklig kamp, från Livs blockad i Västerhaninge till Förskoleuppropet. Rättvisepartiet Socialisterna besöker kommunernas arbetsplatser och träffar anställda för att kunna driva krav i kommunfullmäktige och är det enda partiet som drivit att Haninge ska kräva kollektivavtalsvillkor på byggarbetsplatserna.

2013 vann vi krav på kollektivavtalsvillkor i all privat hemtjänst i Haninge och nu även inom kommunens färdtjänst. Rättvisepartiet Socialisterna ordnade träffar med ett 20-tal taxichaufförer hösten 2016 och reste krav i kommunfullmäktige mot slavliknande förhållanden. Tillsammans med Taxiklubben och fackliga lyckades vi få igenom att hårdare krav ska ställas i kommande upphandling för skoltaxi, LSS- och rullstolstaxi.  Kampen gav: Arbetsskadeförsäkring // Sjukförsäkring // Avtalspension // Tjänstepension, motsvarande kollektivavtal // Meddelarfrihet , motsvarande kommunanställdas.

Rättvisepartiet Socialisterna har fått igenom meddelarfrihet för anställda på företag som anlitas av Luleå kommun. RS har föreslagit anpassade tjänster för att den som blir sjuk ska kunna arbeta kvar, samt försök med sex timmars arbetsdag med full lön. Vi vill minska arbetsbelastningen  genom att t ex höja bemanningen i vård & omsorg och införa ett maxtak på antal undervisningstimmar för lärare. Ingen ska bli sjuk av sitt jobb!

Rättvisepartiet Socialisterns bedrev en stödkampanj till Livs krav på kollektivatal på Paus bagarstuga i Västerhaninge 2016. Vi träffade tidigare anställda och avslöjade ägarnas lögner om arbetsvillkoren till Livs förhandlare. Livs vann och de anställda fick kollektivavtal.

RS kämpar för:

  • Krav på kollektivavtal i alla upphandlingar. Nej till privatiseringar
  • Fasta anställningar och fast anställda vikarier i kommunen.
  • Sätt stopp för hyvling. Rätt till heltid utan delade turer.
  • Försvara och tillämpa strejkrätten. Starka kämpande fackföreningar.
  • Stoppa sexuella trakasserier genom trygga jobb och kämpande fack.
  • 6 timmars arbetsdag utan lönesänkning. Arbete åt alla.
  • Höj lägstalönerna till 25 000 kronor i månaden.

Kommentera

Tema av Anders Norén